előző kép index Kis-Hárs-hegyi kilátó 12 / 33 következő kép

kicsiben

A Gyermekvasút vonalától alig száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, 362 méteres tengerszint feletti magasságban, egy kisebb erdei tisztáson épített, rövid sétával megközelíthető, meghitt hangulatú kilátó található.
A kis-hárs-hegyi kilátóból Budapest nyugati részére, a budai hegyekre, valamint Hűvösvölgy és Pesthidegkút felé nyílik kilátás.
Az építmény vasból és fából készült. Vázát egy lebetonozott vascső alkotja, melyen vasúti talpfákból két egymásba fonódó csigalépcsőt alakítottak ki. A kilátó tetején kisebb terasz van.
Néhány méterre a kilátótól erdei pihenőhelyet építettek, ahol fából készült erdei padok és egy asztalka található.

A kilátó a Gyermekvasút Hárs-hegy és Szépjuhászné állomásától egyaránt megközelíthető Szépjuhászné állomásról indulva hosszabb meredek szakaszoktól mentes, kényelmes tempóban alig negyed óra alatt megtehető erdei sétával elérhető a kilátó. Szépjuhászné állomáson a peron Hűvösvölgy állomás felőli végén található lépcsősoron kell elindulni. A lépcsők aljánál lévő elágazásnál balra, majd a hamarosan következő újabb elágazásnál jobbra kell tartani. Az erdei út rövidesen keresztezi a Gyermekvasút vonalát. Az átkelő jellegzetessége, hogy egyik oldalán igen hosszú – több tíz méteren húzódó – védőkorlátot építettek. Az enyhén emelkedő sétaúthoz oldalról – a Nagy-Hárs-hegy tetején található Kaán Károly-kilátó felől érkező – szélesebb szekérút csatlakozik. Ezt követően egy újabb, ezúttal négyes útkereszteződés következik. Itt jobbra fordulva hamarosan egy újabb elágazás található. Innen mindkét út a kis-hárs-hegyi kilátóhoz vezet.

A Gyermekvasút megnyitásakor a kilátó közelében megállóhelyet létesítettek. A vasútvonal bizonyos szempontból előnytelen adottságai – elsősorban az igen kedvezőtlen lejtésviszonyok – miatt azonban a megállóhelyet meg kellett szüntetni.